• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

STUDENI 2022.
PUSČPSN
1
13
1417
    
       

INTERVIEW - CINKUŠIINTERVJU: CINKUŠI

Objavljeno: 7.7.2021.
Pitanja postavljala: Ramona Boban-Vlahović (Volontiram u Močvari)
Odgovarala: Nataša Radušić


Cinkuši. Fotkao: Jahvo Joža. 

Nakon duge pandemijske stanke, glazba uživo vratila se u Močvaru i to ni manje ni više nego koncertom Cinkuša – jednim od najposebnijih i najkreativnijih hrvatskih bendova. Ni vrućina ni sparina nije ih zaustavila da stvore uzavrelu atmosferu i svojoj publici pruže nezaboravan doživljaj žive svirke. S Cinkušima smo razgovarali nakon koncerta.

Prvo dojmovi. U ponedjeljak ste održali koncert uživo u Močvari nakon što je glazbena scena zbog pandemije bila nedostupna publici više od godinu dana. Koji su Vam dojmovi s koncerta?
Jako nam je drago da se prvi koncert Cinkuša nakon ove duge pauze održao baš u Močvari u organizaciji ekipe koja živi za dobru mjuzu. S druge strane najbolji pokazatelj da imamo sljedbenike je kad bez obzira na vrućinu, sunce koje prži, najavljen sjedeći koncert (Mislim, halo! Tko sjedi uz Cinkuše?) i hrpu besplatnih događanja u Zagrebu - jer je eto baš bio i Svjetski dan glazbe -skupi se draga nam publika. Bilo je baš izvrsno! Hvala Vam svima!

Već se 20 godina aktivno bavite glazbom na hrvatskoj sceni. Kako biste opisali tko su Cinkuši? Ima li razlika između Cinkuša nekad i danas?
Uz koju kilu godina u međuvremenu, imamo iste porive - to je bitno.

U kojem smjeru mislite da se mijenja svijet glazbe? Mijenja li se i publika?
Istina je da je samo promjena stalna. Sve ostalo se mijenja, Mora se mijenjati. Jedino je važno što čovjek traži i želi naći u moru ponude. Dobre, kvalitetne i inspirativne glazbe ima, i bilo je uvijek. I bit će je dok ima ljudi.

Poznati ste po tome što svoje pjesme prožimate kulturnom tradicijom, književnošću i narodnom glazbom. Zašto ste odabrali svoj zvuk umjesto da ste se na primjer posvetili izvedbi tradicionalnih narodnih pjesama?
Vrlo jednostavno. Tradicija nas je obilježila, prepuna divnih pjesama koje, ako ih sviraš i pjevaš sam zvuče blisko originalu. Ako se nađe družina koja je ponaosob dovoljno različitim, a istovremeno se kuži i nadopunjuje nastane čarolija koja nas veseli. No, još davno su si Cinkuši dali slobodu da ako rade obrade, one ne moraju doći samo iz svijeta tradicije i narodnih pjesama. Znali smo posegnuti i za nečijom autorskom pjesmom ili stihom ako nas je inspirirao. Nezaobilazan u opusu je Miroslav Krleža s Baladama Petrice Kerempuha čije smo stihove uglazbljivali. Priče iz života, davnog, sadašnjeg, budućeg, vlastite pjesme...Sve je dozvoljeno.

Koliko Vam je bitna promišljenost kod glazbenog stvaranja, a koliko improvizacija?
Promišljenost – improvizacija, improvizacija – promišljenost…. Toliko su uzročno posljedično povezane da je u stvari teško odrediti s čim smo kada počeli. No jedno bez drugog ne ide. Sve pjesme kada-tada budu snimljene i tako zarobljene završe na nekim albumima ili gdje već. Ali poseban je gušt kad se prilikom koncerta dogodi nadogradnja improvizacijom. Ljudi + atmosfera + emocija = neponovljivo. Jedva čekamo dalje. 

Pjevate na dijalektu i duboko ste posvećeni hrvatskoj tradiciji. Što mislite o prodoru engleskog jezika u dnevni tisak i svakodnevni govor?
Popevamo na dijalektu i imamo svoju spiku.

Još malo o pandemiji koronavirusa – je li Vas pandemija, zatvaranja i restrikcije uspjela i inspirirati ili samo izmoriti? Mislite li da je bilo nekih pozitivnih promjena u vašem bendu ili svijetu glazbe zbog pandemije?
Najkraće rečeno – živi smo, dobro je! Na početku je bilo teško. Kad odlučiš prihvatiti i živjeti, stvari se nekak same od sebe pošlihtaju. Pandemijsku godinu smo proveli stvarajući glazbu za animirani film našeg bubnjara Marka Meštrovića “The Raft” koji je gotov i krenuo je svojim festivalskim putem. Jako smo ponosni. Drugi, još veći projekt bio je glazba za dugometražni igrani film u režiji Gorana Dukića “Nosila je rubac črleni”, koji je sad u fazi montaže. Slijedi rad na našem novom albumu.

Kako je pandemija utjecala na vaše mišljenje o nastupima uživo, skučenim klupskim prostorima, festivalskim okupljanjima. Jesu li nam te stvari potrebne ili predstavljaju preveliki rizik?
Nastupi uživo su potreba,duhovna potreba izvođačima kao i publici. Valjda ne moramo nabrajati još sve koji su potrebni i fizički uključeni da se dogodi koncert, održi festival ili klupski prostor te im je to izvor prihoda.

Nakon 20 godina još uvijek se bavite glazbom. Što Vas pokreće? U čemu nalazite smisao?
Glazba nas je u nekom momentu pozvala k sebi i ne pušta. A nama je tako dobro. Čista uživancija! 

Koncert se održao u Močvari 21.6.2021. Više

Pogledaj sve intervjue

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.